SLIDE

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΑ "ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ"

 

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

Καρλόβασι


Το Καρλόβασι είναι η δεύτερη μεγάλη πόλη της Σάμου και το δεύτερο λιμάνι της. Βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του νησιού και σε απόσταση 33 χλμ. από την πρωτεύουσα. Οι ντόπιοι συνηθίζουν το αποκαλούν Καρλοβάσια. Αποτελείται από τους οικισμούς Νέο, Μεσαίο και Παλιό Καρλόβασι, καθώς και το Λιμάνι και τον Όρμο.
Πρόκειται για μια πόλη με αρχοντική όψη και ξεχωριστή φυσιογνωμία. Τον 19ο αιώνα υπήρξε μεγάλο εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο. Γνώρισε οικονομική άνθηση η οποία αποτυπώνεται στα επιβλητικά αρχοντικά αλλά και στα εγκαταλειμμένα σήμερα εργοστάσια βυρσοδεψίας. Κατά την περιήγησή σας στη πόλη θα συναντήσετε και αρκετά ιστορικά κτίρια που σαν ζωντανοί θεματοφύλακες του τόπου ταξιδεύουν τους επισκέπτες στις περασμένες εποχές.
Εκτός λοιπόν από τα καλοδιατηρημένα αρχοντικά που κερδίζουν το θαυμασμό κάθε επισκέπτη, θα δείτε το Ηγεμονικό Μέγαρο, το Χατζηγιάνειο που φιλοξενεί τη βιβλιοθήκη της Μαθηματικής Σχολής, το ανακαινισμένο κτίριο της Εμπορικής Σχολής, στο οποίο εδρεύει η Μαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου του Αιγαίου, τη Πορφυρία Σχολή που σήμερα στεγάζει το δημοτικό σχολείο και άλλα ενδιαφέροντα οικοδομήματα. Δε θα ήταν υπερβολή να λέγαμε ότι ολόκληρη η περιοχή του Καρλοβασίου είναι ένα ζωντανό αξιοθέατο.

Στον οικισμό του Μεσαίου Καρλοβασίου ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η παραδοσιακή νησιώτικη αρχιτεκτονική των κατοικιών. Ενώ στο Νέο Καρλόβασι συγκεντρώνεται η εμπορική κίνηση της περιοχής. Εδώ θα βρείτε πληθώρα καταστημάτων για να αγοράσετε δώρα, σουβενίρ και παραδοσιακά προϊόντα. Επίσης, οι επιλογές για φαγητό και για νυχτερινή διασκέδαση αφθονούν.
Το Καρλόβασι είναι ένα από τα δημοφιλή παραθεριστικά θέρετρα της Σάμου. Διακρίνεται για τις τουριστικές υποδομές του, τις οποίες βελτιώνει κάθε νέα σεζόν. Πόλο έλξης για τους χιλιάδες επισκέπτες του, αποτελούν και οι φυσικές καλλονές της ευρύτερης περιοχής. Μαγευτικές παραλίες με βότσαλο ή αμμουδιά και καθαρά νερά προσφέρουν στους λουόμενους ώρες ξεγνοιασιάς. Επισκεφθείτε την παραλία του Καρλοβασίου, που βρίσκεται δίπλα στο λιμάνι. Χαρακτηριστικό της είναι η ψιλή αμμουδιά και οι μικροί γραφικοί κολπίσκοι που δίνουν την αίσθηση της ιδιωτικής πλαζ. Μια άλλη επιλογή είναι η παραλία Ποτάμι, που απέχει 2 χλμ. από την πόλη και βρίσκεται σε μια υπέροχη τοποθεσία περιτριγυρισμένη από πεύκα. Είναι με βότσαλο και διακρίνεται για τα κρυστάλλινα νερά της. Σε κοντινή απόσταση βρίσκονται και οι ιαματικές πηγές που ενδείκνυται για τη θεραπεία πολλών παθήσεων. Επίσης, μπορείτε να κολυμπήσετε στην εξωτική παραλία μεγάλο Σεϊτάνι. Περιβάλλεται από πεύκα και πανύψηλα βράχια που δημιουργούν μια μαγευτική εικόνα.
πηγη

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ BLOG

Creative Commons License Αυτό το blog ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά προέλευσης-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ η αναπαραγωγή (ολική ή μερική)
του περιεχομένου τou blog με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω διαδικτύου
με την προϋπόθεση να αναφέρεται εμφανώς η πηγή ως ellinikanisia.blogspot.comό σύνδεσμο (link) που να οδηγεί ηλεκτρονικά τον επισκέπτη
στην αντίστοιχη σελίδα του blog